London Escorts sunderland escorts
Viac

    Čo sa zmenilo pri stravných lístkoch v roku 2017?

    V decembri minulého roka dostali niektorí zamestnanci od svojho zamestnávateľa stravné lístky, ktoré majú vyššiu hodnotu, ako predtým. Zmena sa týkala vydávania gastrolístkov s najnižšou hodnotou v sume 3,15 eura. Od decembra už dostávajú lístok v hodnote 3,38 eura...

    V decembri minulého roka dostali niektorí zamestnanci od svojho zamestnávateľa stravné lístky, ktoré majú vyššiu hodnotu, ako predtým. Zmena sa týkala vydávania gastrolístkov s najnižšou hodnotou v sume 3,15 eura. Od decembra už dostávajú lístok v hodnote 3,38 eura.

    O tejto novele rozhodlo ministerstvo práce, jej dôvodom bol rast priemerných cien potravín a nealkoholických nápojov v reštauračných zariadeniach o 5% za júl 2016 oproti augustu 2014. Stravné bolo naposledy predtým zvýšené v novembri 2014.

    Jedna vec je takto istá – zamestnávateľom sa zvýšili náklady. Novela sa týka aj toho, o koľko bude musieť zamestnávateľ zvýšiť príspevok do minimálnej sumy stravovacej poukážky.

    Maximálna, daňovo uznateľná suma u zamestnávateľa prispievaná zamestnancovi je 2,48 eura.

    Pokiaľ zamestnávateľ doposiaľ poskytoval zamestnancom stravovacie poukážky v rozmedzí 3,15 – 3,38 eur, odteraz musí poskytovať zamestnancovi stravovaciu poukážku minimálne v sume 3,38 eur.

    Takto je povinný prispievať na stravovanie zamestnancom minimálne 55% zo sumy 3,38 eur (1,86 eur). Maximálna daňovo uznateľná suma príspevku môže byť najviac vo výške 55% zo sumy stravného 4,5 eur (2,48 eur).

    Rovnako sa aj zvýšili diéty pre zamestnancov na služobných cestách v rámci našej krajiny. Pokiaľ je zamestnanec na pracovnej ceste 5-12 hodín, má nárok na 4,5 eura, čo je o 30 centov viac ako predtým.

    Ak je to 12-18 hodín, získa 6,70 eura, a ak je to viac ako 18 hodín, má nárok na 10,30 eur.

    Aj z týchto dôvodov prišli na trh v posledných rokoch spoločnosti ktoré ponúkajú namiesto klasických stravných lístkov ich alternatívu v podobe elektronických stravných kariet.

    Čipová karta má nižšie náklady, je viac praktická, trvácna a pri dobrom nastavení jej používanie dáva odpoveď na volanie po striktnejšom využívaní stravného na samotný účel. Avšak, nie všetky reštauráciách a obchodoch sa elektronická stravná karta aj dá použiť.

    Živnostníci si odteraz taktiež musia zvykať na to, ako účtovať stravné lístky. Po novom si do nákladov môžu dať o 30 centov viac ako dnes, t.j. 4,5 eur.

    Komentáre

    Najnovšie články

    Podobné články